2019. December 16. hétfő
Brit kutatók szerint a magas UV-sugárzásnak kitett térségekben kevésbé gyakori a bárányhimlő kialakulása, valószínűleg azért, mert a napsütés hatástalanítja a bőrön lévő vírusokat, így a betegség nehezebben terjed.

Más szakértők szerint ugyanakkor egyéb faktorok, így a hőmérséklet, a levegő nedvességtartalma, de még az életkörülmények is legalább ugyanekkora szerepet játszhatnak a bárányhimlő terjedésében – írja a BBC hírportálja.

bárányhimlő

Az UV-fény vírusölő hatása régóta ismert. A Virology című orvosi folyóiratban ismertetett kutatást vezető Phil Rice, a Londoni Egyetem tudósa úgy gondolja, hogy az UV-fény a kulcsa annak, hogy miért nem olyan gyakori, és miért terjed kevésbé gyorsan a bárányhimlő a trópusi országokban. Ez egyúttal azt is megmagyarázhatja, hogy olyan országokban, mint Nagy-Britannia, a hidegebb évszakokban miért válik gyakoribbá ez a járványos betegség – hangsúlyozta Rice.

A kutatáshoz Rice a betegséget okozó varicella zoster vírussal kapcsolatos 25 korábbi tanulmány adatait összegezte. A tanulmányok a világ számos országából származó információkat tartalmaztak, ezeket vetette össze az éghajlati tényezőkkel. Az eredmény egyértelmű kapcsolatot mutatott ki az UV-szint és a bárányhimlővírus gyakorisága tekintetében.

Rice arra is magyarázatot talált, hogy miért lett mégis kiugróan magas a bárányhimlő előfordulása a legforróbb és legszárazabb évszakban Indiában és Sri Lankán: az atmoszféra szennyezettsége miatt akkor alacsonyabb volt arrafelé az UV-sugárzás, mint az esősebb évszakokban.

A varicella zoster vírus rendkívül fertőző. A betegség kezdeti szakaszában a fertőzött köhögésével és tüsszentésével is terjedhet, de a fertőzés fő forrása a kifejlődött hólyagokból származik.


Forrás: MTI
2011. 12. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés