2020. Július 09. csütörtök
Az Arizonai Állami Egyetem kutatói több mérgező fémet találtak az autista csemeték vérében és vizeletében, mint az egészségesekében. A vizsgálatban 55 autista és 44 egészséges 5 és 16 év közötti gyermek vett részt, az eredmények pedig a Biological Trace Element Research című szakfolyóiratban jelentek meg.

A genetikai eredetű rendellenességgel születettek vörösvérsejtjeiben 41 százalékkal több ólom volt, míg vizeletükben a 74 százalékkal több ólom mellett 77 százalékkal több talium, 115 százalékkal több ón és 44 százalékkal több volfrám. ezek mind olyan mérgező fémek, amelyek rossz irányba befolyásolhatják az agyi fejlődést és működést, illetve beavatkozhatnak a többi szervrendszer élettani folyamataiba is. A statisztikai elemzés arra irányult, hogy megállapítást nyerjen, van-e összefüggés a fémek jelenlétének mértéke és az autizmus súlyossága között – utóbbit háromfokozatú skálán értékelték. Kiderült: a betegség előfordulásának 38-47 százalékában korreláció figyelhető meg néhány méreggel, főleg a kadmiummal és a higannyal.

„Feltételezzük, hogy az említett fémeknek való korai kitettség csökkentése segít az autizmus tüneteinek mérsékelésében, illetve azok eltávolítása a környezetből javíthatja a diagnosztizált betegek állapotát. Mindez azonban további kutatásokat igényel, amihez egyre szélesebb körű minta áll rendelkezésünkre” – írják a szerzők a tanulmányt bemutató cikkben. A kutatást James Adams professzor, az Arizona Állami Egyetem Autizmus és Asperger-programjának vezetője irányította. A szakember korábban már publikált egy értekezést arról, hogy a dimerkapto-borostyánkősav (DMSA) mint hatóanyag segíthet a mérgező fémek egy részének eltávolításában a szervezetből. Minél magasabb volt a mérgező fémek aránya egy gyermek vizeletében, annál többet javult az állapota a terápia hatására.


2013. 03. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés