2020. Július 10. péntek
A súlyos allergiával és asztmával küzdő gyerekek esetében gyakori módszer az injekciós eljárással történő kezelés, ám a Johns Hopkins Egyetem Gyermekgyógyászati Központjának közleménye alapján egy nyelv alá cseppentős orvosság segítségével szúrás nélkül is hasonlóan hatékony eredmény érhető el.

A Pediatrics című lap májusi számában megjelent tanulmány - amely 34 korábbi klinikai vizsgálat elemzésén alapszik – azt a következtetést vonta le, hogy a cseppek és az injekciók egyformán hatékonyan képesek csökkenteni mind az orrnyálkahártya gyulladását előidéző allergia, mint az asztma tüneteit. A szájon át adható ellenszer mellett szól azonban, hogy egyrészt otthon is bevehető, másrészt a tűszúrástól is megkíméli a gyerekeket, fejtette ki a kutatást vezető Julia Kim, a John Hopkins Gyermekgyógyászati Központ szakembere. Míg az injekciós kezelés bevett módszer a szezonális allergiával küzdő gyerekek esetében, addig a nyelv alá cseppenthető orvosságot egyelőre még nem hagyta jóvá az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatala (FDA), így csupán egyes kezelőorvosok javaslatára, recept nélkül lehet hozzájutni. Európában ezzel szemben már széles körben elérhető a tűmentes megoldás, és számos beteget kezelnek nyelv alá adható cseppekkel vagy tablettákkal, ezért is jártak utána a szakemberek, nem lenne-e ideje az Egyesült Államokban is engedélyezni ezt a módszert. A Hopkins kutatói először 13 korábbi tanulmányt néztek át, melyben összesen 920 gyerek bevonásával tesztelték az allergia ellenes injekciók hatékonyságát, összevetve azokat más, szájon át adható gyógyszerekkel, és a kutatásokból az derült ki, hogy az injekciós kezelés nagyobb javulást eredményezett. Ezután 18 másik kísérletet elemeztek ki, melyekben 1580 gyerek vett részt, akik egy részét szájon át adható cseppekkel, egy részüket placebóval, a többieket egyéb hagyományos allergiaellenes gyógyszerekkel kezelték, és itt az derült ki, hogy a leghatékonyabb gyógymódot a cseppek jelentették.

A 34 korábbi tanulmány közül mindössze három olyan volt, amelyben konkrétan az injekciós eljárást és a szájon át alkalmazott cseppeket vetették össze, ám ezekből nem derült ki, hogy bármelyik módszer is kevésbé hatékony lenne, mint a másik. Mindkét gyógymód esetében enyhültek az allergiás tünetek, az orrfolyás, valamint a viszkető, vörös, bedagadt szemek, és mindkét esetben ugyanannyi enyhe mellékhatás volt tapasztalható. A szakemberek ennek fényében úgy vélik, még további összehasonlító vizsgálatokra lesz szükség annak érdekében, hogy egyértelműen kimondhassák, a szájon át alkalmazható kezelések bárkinél biztonsággal kiválthatják a kellemetlen tűszúrással járó injekciós kezelést. Az Egyesült Államokban több mint hatmillió gyerek szenved asztmától és 40 százalékot érintenek az orrnyálkahártya gyulladást is okozó allergiás tünetek.Magyarországon becslések szerint a gyermekpopuláció 8-10 százaléka asztmás és a betegség előfordulása más fejlett országokhoz hasonlóan emelkedő tendenciát mutat.


2013. 05. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés