2020. Augusztus 15. szombat
Átlagosan öt évvel később jelennek meg az Alzheimer-kór tünetei a kétnyelvű, vagy több nyelven beszélő embereknél, állapították meg kis létszámú tanulmányukban kanadai kutatók.

A Baycrest Rotman Kutatóintézet munkatársai 211, Alzheimer-kórral diagnosztizált páciens klinikai adatait elemezték. A kór miatti leépülés az érintettek agyában a nyelvi készségektől függetlenül megjelent, mindazonáltal a kétnyelvűeknél később jelentek meg olyan tünetek, mint a memóriaromlás, a zavartság, valamint a nehézségek a problémamegoldásban vagy a tervezésben.

Alzheimer-kór, kétnyelvűség

„Nem állítjuk, hogy a kétnyelvűség bármely módon megelőzné az Alzheimer-kórt vagy a szellemi leépülés más formáit, de hozzájárulhat egy olyan kognitív tartalék létéhez az agyban, amely úgy tűnik, meglehetősen hosszú időre elhalasztja az Alzheimer tüneteinek megjelenését” – mondta Fergus Vraik kutatásvezető.

A kutatók a Neurology című szakfolyóiratban emlékeztetnek rá, hogy jelenleg nincs olyan gyógyszeres kezelés, amely elhalasztaná az Alzheimer-kór tüneteinek jelentkezését.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés