2019. December 10. kedd
Az alvás sokkal fontosabb szerepet tölt be az emlékezet szempontjából, mint eddig hitték, állítják német pszichológusok. Szerintük a mély alvás szakaszaiban nagytakarítás történik, az álmok pedig ennek melléktermékei.

Azok az információk, amelyeket agyunkban napközben felhalmozunk, a mély alvás szakaszaiban hierarchikusan rendeződnek, és vagy biztos helyen tárolódnak, vagy kitörlődnek – taglalta Josef Lukas, a Martin Luther Egyetem pszichológiai intézetének professzora a németországi Halléban tartott Kísérleti Pszichológiai Konferencián.

álmok

A szakemberek véleménye szerint ezért hatékonyabb az ébredés utáni tanulás, mint az elalvás előtti.

Egy másik, a pszichológusok körében állandóan boncolgatott téma az a kérdés volt, hogy a nők több dolgot képesek-e egy időben elvégezni, mint a férfiak. Lukas elmondása szerint kísérletileg ezt nem sikerült igazolni, holott számtalan megközelítésben vizsgálták már. Bizton állítható tehát, hogy előítéletről van szó – húzta alá a professzor a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint.

A figyelem témája ugyanakkor továbbra is rejtély a szakemberek számára. Egyelőre bizonytalan, hogy pontosan mi is irányítja a figyelmet. Van egy igazolatlan elmélet, amely szerint a mozgás és az érzékelés elválaszthatatlan folyamat az agyban – egy zongoristának például ezért nem kell állandóan néznie, hogy mit tesz a kezével.


Forrás: MTI
2011. 03. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés