2019. Október 16. szerda
Egy, a hagyományos kínai orvoslásban több mint ezer éve ismert növény, a kudzu segíthet az alkoholistákon. Daidzin nevű hatóanyagának mesterséges változata bevált az állatkísérletek során – adták hírül amerikai kutatók.

A hatóanyaggal kezelt állatok kevesebb alkoholt fogyasztottak, és csökkent a visszaesésük esélye is – számoltak be róla a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatói, élükön Ivan Diamonddal. Ami pedig nagyon ígéretes, hogy más, eddig használt hatóanyagokkal ellentétben a daidzinnek nem ismertek súlyos mellékhatásai.

alkoholizmus, daidzin

Az eddig használatos gyógyszerek közül számos a diszulfirám nevű hatóanyagon alapszik, és komoly mellékhatásaik vannak. Diamond azt írja, hogy a daidzin esetében ezek nem léptek fel, emellett pedig azon a véleményen van, hogy az alkoholbetegek teljes absztinenciája irreális célkitűzés. Szerinte azt kellene elérni, hogy bár fogyasszanak alkoholt, azt ne toxikus mértékben tegyék. Az új hatóanyag ebben is segíthet, hiszen csökkenti az alkohol utáni vágyat, és így a lerészegedés veszélyét.

A daidzin a diszulfirámhoz hasonlóan az alkoholt átalakító ALDH-2 enzim tevékenységét gátolja. Így az ivás kellemetlen mellékhatásai, például a szédülés és a rosszullét előtérbe kerülnek, és ellehetetlenítik a nagyobb mennyiség elfogyasztását – írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása. A daidzin azonban a diszulfirámmal ellentétben nem gátol más enzimeket, így nem is zavarja meg az anyagcserét. Diamond szerint az ötvenes években kifejlesztett diszulfirámot a mai követelmények alapján már nem engedélyeznék a gyógyászatban.

A kutatók most emberekkel szeretnék folytatni klinikai tesztjeiket. A gyógyszer engedélyezéséig azonban még hosszú az út. Sok hatóanyag, amely az állatkísérletek alapján reménykeltőnek tűnik, nem válik be az embernél.


Forrás: MTI
2009. 08. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés