2020. Április 07. kedd
Korábbi tanulmányok szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a szív- és érbetegségek veszélyét, egy új vizsgálat azonban azt állapította meg, hogy már egy kevés alkohol is növelheti az agyi érkatasztrófa rizikóját.

Régóta ismert, hogy a hirtelen, nagy mennyiségű alkohol fogyasztása után nagyobb eséllyel lép fel szélütés, mint alkohol nélkül, azonban számos vizsgálat igazolta viszont azt is, hogy aki mértékletesen, de rendszeresen iszik alkoholt, annál csökken a szívinfarktus és a szélütés kockázata.

alkohol, szélütés, agyi érkatasztrófa

Elizabeth Mostofsky és munkatársai több egészségügyi intézményben faggatták ki a szélütés miatt fölvett betegeket, hogy fogyasztottak-e – és ha igen, mikor – alkoholt a rosszullét előtt. Így derült ki, hogy a legtöbb esetben az agyi katasztrófa a kevés alkohol megivását követő órában következett be. A kutatók szerint a szesz fogyasztása több mint kétszeresére emeli a szélütés kockázatát, és független az alkohol fajtájától, tehát a sör ugyanolyan veszélyes, mint a tömény.

Az eredményeket publikáló Stroke című szaklap kommentárjában Markku Kaste finn kutató úgy kommentálta a meglepő adatokat, hogy a kutatás által levont általános véleményhez képest túl kevés (összesen 390) beteget kérdeztek ki ahhoz. Szerinte elképzelhető, hogy ezeknek a betegeknek egy részében más kockázati tényezők is jelen voltak, amelyek szerepet játszottak az agyi katasztrófa bekövetkezésében. Véleménye szerint egyelőre helyes a nemzetközi irányelvekhez ragaszkodni, amelyek szerint a mértékletes alkoholfogyasztás hasznos a szív- és érrendszeri egészség megőrzése szempontjából.

William Weiner amerikai szakértő is azt hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben igen sok, nem eléggé meggyőző tanulmány lát napvilágot, amely a médiában nagy feltűnést kelt, de a későbbiekben meggyőzően cáfolják. „Az alkohol hatása valószínűleg döntően attól függ, hogy milyen gyakran és mennyit iszik valaki” – tette hozzá.


Forrás: MTI
2010. 08. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés