2020. Október 24. szombat
A Vapshot nevű kicsiny készülék megalkotói azzal dicsekednek, hogy az eszközben lévő alkohol „azonnal kiüt és gyorsan bizsergetni kezd”. A hordozható kütyüt akár szórakozni is magával viheti a használója. A szakértők szerint valóban „hatásosabb” így az alkohol, mivel közvetlenül a tüdőbe kerül – viszont károsabb is.

A nagy visszhangot kiváltó eszköz kapcsán megjegyezték az egészségügyi szakemberek, hogy a szeszt sokkal veszélyesebb belélegezni, mint meginni. A Vapshotban légneművé vált alkohol az emésztőrendszert megkerülve egyenesen a véráramba kerül a tüdőből, amivel a méreganyag koncentrációja még magasabbra nő a szervezetben. „A 21 éven aluliakon még mindig tesztelni kellene a hatását” – magyarázta Dr. Thomas Greenfield, a kaliforniai Nemzeti Alkoholkutató Központ vezetője. „A bulik alkalmával előfordulhat, hogy tapasztalatlan fiatalok választják az alkoholfogyasztás ezen módját a kortárs csoport nyomása miatt. A bevitt ital mennyisége sajnos így kikerül az irányítás alól, továbbá fokozódik az ittas vezetés kockázata” – tette hozzá a szakértő.

„Mi lenne, ha egy forradalmi módszer segítségével úgy fogyaszthatnád a kedvenc italodat, hogy a buli gyorsabban beinduljon, és ne lassulj le? Valami új, trendi és tudi… igen, ezt a szót most találtuk ki” – utalnak a gyártók a reklámszövegben a „tudományos” kifejezés becézett alakjára. „Valószínűleg már hallottál már a légneművé varázsolt alkoholról. Most már bármikor élvezheted: akár otthon, vagy egy fantasztikus partin is. A Vapshot minit arra találtuk ki, hogy párává alakítsa az italt, amit egy csövön keresztül lélegezhetsz be” – folytatják a gyártók, akik szerint a készülék adagonként bocsátja ki a légnemű alkoholt, így lehetséges a bevitel kontrollálása. Azt viszont elismerik, hogy a hatás sokkal gyorsabban érezhető. A cég tervezi, hogy kereskedelmi célra is gyárt egy típust, ami óránként akár 720 „fújást” is képes kibocsátani.


Forrás: Medipress
2014. 07. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés