2018. December 17. hétfő
Több mint 70 millió amerikai felnőtt küzd magas vérnyomással. Egy új kutatás szerint elképzelhető, hogy az akupunktúra a legtermészetesebb megoldás a vérnyomás normalizálására, de egyelőre még túl korai volna pezsgőt bontani – állítják a University of California munkatársai.

A magas vérnyomás különféle szívbetegséghez és sztrókhoz vezethet, ezért többnyire rendszeres testmozgással és gyógyszerekkel próbálják kordában tartani. Ezek a módszerek azonban sajnos nem mindenki számára hatékonyak, ráadásul a gyógyszeres kezelés egy sor kellemetlen és veszélyes mellékhatással is járhat. Éppen ezért egyre népszerűbb az ősi kínai gyógymód, az akupunktúra. Mivel azonban eddig egymásnak ellentmondó kutatási eredmények születtek, a tudósok jelenleg világszerte azt vizsgálják, hogy valóban hatékony-e az akupunktúra a magas vérnyomás elleni harcban.

A kutatás során 65 magas vérnyomással küzdő pácienst vizsgáltak a szakemberek. Ez alatt 140-180 mm Hg vagy annál magasabb érték értendő. A normális vérnyomás 119/79 vagy ennél alacsonyabb. A pácienseket két akupunktúrás módszer valamelyikével kezelték nyolc héten át. Az egyik módszer a belső csuklót és a térd fölötti régiót érintette, míg a másik a belső kart és az alsó lábszárt. A betegek 70 százalékánál jelentős vérnyomáscsökkenést figyeltek meg. A változások lassúak és tartósak voltak, hat héttel a kezelést követően is fennálltak. Ezzel együtt még további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön: nagyobb csoport esetében is hasonlóan pozitívak-e az arányok, és pontosan milyen típusú kezelésekre van szükség a legjobb eredmény érdekében.


Forrás: Medipress
2015. 09. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés