2020. Augusztus 07. péntek
A viselkedés-zavaros, antiszociális viselkedésű kamaszlányok agyszerkezete eltér társaikétól - állítják brit kutatók.

A The Journal of Child Psychology and Psychiatry legújabb számában 40 lány bevonásával végzett kutatást tettek közzé, melyből kiderült, hogy az empátia és érzelmek kialakulásáért felelős agyi területek felépítése ezekben az esetekben más, mint a többieké. Korábban hasonló jelenséget figyeltek meg fiúk esetében is. A szakértők szerint korai műszeres szűrésekkel lehetne fényt deríteni a problémákra, majd társadalmi és pszichológiai módszerekkel orvosolni a bajt. Az Egyesült Királyságban 100 fiatalból 5-nél állapítható meg ez a pszichiátriai eltérés, mely agresszióhoz és antiszociális viselkedéshez vezet. Ezeknél a gyerekeknél fokozódik a mentális és testi betegségek felnőttkori megjelenésének kockázata is. A számok különösen a kamasz lányok körében emelkedtek ugrásszerűen az elmúlt években, míg a fiúknál nem tapasztaltak jelentősebb változást.

Brit és olasz kutatók 22 viselkedészavaros lány MRI felvételeit vetették össze 20 átlagoséval. A leleteket összehasonlították tinédzser fiúk körében korábban végzett hasonló vizsgálatok eredményeivel. Kiderült, hogy a problémás gyerekek esetében az amigdala a fiúknál és a lányoknál is egyaránt kisebb. Az amigdala szerepet játszik a félelemérzet kialakulásában, illetve mások félelmének észlelésében. A lányoknál az érzelem felfogásában és feldolgozásában fontos szerepet játszó insula területén kevesebb a szürkeállomány. A viselkedészavaros fiúknál azonban pont, hogy nagyobbnak találták ezt az agyi részt, de nem tudják biztosan, mi okozza a jelenséget. Minél több gond volt az illető gyerekkel, annál nagyobb elváltozások mutatkoztak a normálishoz képest.

Dr. Andy Calder, az érzékelés és agytudományok részlegéről elmondta: - Az elváltozások mögött állhat veleszületett agyi működészavar is, de okozhatja káros környezeti hatás is, ami negatívan befolyásolja az agy fejlődését.- Dr. Graeme Fairchild, a Cambridge Egyetem munkatársa szerint az eredményeknek hasznát lehet majd venni. - Az Egyesült Államokban már használják az MRI-t a csökkent ítélőképesség megállapítására. Az ismereteink fényében én ezt még korainak tartom, de már élnek a lehetőséggel. Az eljárást szűrésre is lehetne használni. Az érintett családok segítséget kaphatnának, ugyanúgy, ahogy a nyelvi nehézségekkel küzdők.


Forrás: Medipress
2012. 10. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés