2020. Július 10. péntek
Egyes ételek, például az eper, az osztriga vagy a csokoládé fogyasztása már önmagában is szexivé tesz, de vajon a vágyat is fokozzák? Kanadai kutatók igyekeztek kideríteni, hogy mi az igazság az afrodiziákumokkal kapcsolatban.

„Az afridiziákumokat már több ezer éve használják szerte a világon, de a hatásukra vonatkozó tudományos bizonyítékok még nem állnak rendelkezésre” – mondta el Massimo Marcone, a kanadai Guelph Egyetem Élelmiszertudományi Tanszékének professzora, aki John Melnyk pHd-hallgatóval együtt több száz olyan tanulmány adatait elemezte, amelyek a gyakran fogyasztott vágyserkentők hatását vizsgálták.

afrodiziákumok

A merevedési zavarokat általában szintetikus gyógyszerekkel kezelik, ezek azonban számos mellékhatással járhatnak, így fejfájást, izomfájdalmat vagy látászavart okozhatnak, továbbá más gyógyszerekkel együtt szedve veszélyesek lehetnek. Ráadásul a libidóra nem is hatnak.

A Food Research International folyóiratban ismertetett vizsgálatból kiderült, hogy a ginszeng, a sáfrány és a Nyugat-Afrikában honos yohimbe fa egyik vegyülete, a yohimbin javítja a nemi működést. Bár a spanyol légy és a varangyos béka felhasználásával készült termékekről a forgalmazók azt állítják, fokozzák a vágyat, a kísérletekben épp ellenkező hatást tapasztaltak, sőt, ezek akár mérgezőek is lehetnek.

A kutatások során fokozott nemi vágyról számoltak be egyesek a dél-amerikai muira puama, az Andokban növő macagyökér, illetve csokoládé fogyasztása után is. Ugyan a csokoládét vágyfokozónak tartják, a vizsgálatok szerint nem áll összefüggésben a szexuális izgalommal vagy a kielégüléssel. „Lehetséges, hogy néhányan érzik a csokoládé egyes összetevőinek hatását, főként a fenil-etil-aminét, amely befolyásolja az agy szerotoninszintjét” – magyarázta Marcone.

Az alkohol ugyan serkenti a vágyat, de negatívan befolyásolja a szexuális teljesítményt. A szegfűszeg, a szerecsendió, a fokhagyma, a gyömbér és az ámbra mind összefüggést mutat a fokozott szexuális tevékenységgel – állatokban.

„Jelenleg még nem áll rendelkezésünkre elegendő bizonyíték ahhoz, hogy széles körben javasolhassunk élelmiszereket, mint hatékony vágyfokozókat – foglalta össze Marcone. Ehhez még több klinikai kísérletre van szükség.”


Forrás: Medipress
2011. 06. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés