2020. Október 26. hétfő
A halál az egyetlen dolog, amit senki sem kerülhet el, de e téren is vannak, akik rosszabbul járnak, mint a többiek. A történelem során sok szerencsétlen ember – általában nem saját választásuk szerint – elképesztő módon távozott már az élők sorából.

Következzék egy csokorra való a történelem leghajmeresztőbb haláleseteiből. Habár az ilyen bizarr esetek bárkivel előfordulhatnak, szerencsére az esélyek igen csekélyek, és a legtöbbünk simán távozik az árnyékvilágból.

halál

Autoerotikus fulladás
Sokan egyetértenének abban, hogy szex közben meghalni egy tökéletes módszer, de mi van akkor, ha ez pont önkielégítés közben és fulladás formájában történik? 2009-ben David Carradine színész halt meg a hotelszobájában így. 2010 első napjaiban a BBC egyik jól ismert műsorvezetőjét, Kristian Digby-t találták holtan londoni lakásában. Sejtések szerint szexuális játék közben vesztette életét, valószínűleg megfulladt maszturbálás közben.

A furcsa játék lényege, hogy aktus közben elzárják az oxigén útját az agyba, ez pedig fokozza a kéjérzést és az orgazmus intenzitását. Halál akkor következik be, ha az áldozat elveszíti az eszméletét, és ezzel együtt a kontrollját is a fojtogató segédeszköz felett, mely végül megöli őt.

Halálos jókedv
A legközelebbi nevetőgörcsnél nem árt felidézni szegény öreg Chrysippust. A görög sztoikus filozófus utolsó perceit hisztérikus állapotban töltötte. Leitatta a szamarát, majd nézte, ahogy a részeg állat megpróbál vadfügét legelni. A látványt annyira mulatságosnak találta, hogy szó szerint halálra röhögte magát.
Ez a halálos jókedv, és a történelem legalább két ilyen esetet jegyez. A halált közvetlenül általában fulladás vagy szívelégtelenség okozza. Néhány esetben az áldozat egy teljes éjszkát átnevetett, és másnap sem tudta abbahagyni.

Hashártya-gyulladás
Néha olyasmi kerül az ember szájába, ami nem oda való. Néha le is nyeli ezeket. Első számú ökölszabály: ha nem étel, ne edd meg. Itt van például Sherwood Anderson esete, aki 1941-ben egy vacsorán lenyelt egy fogpiszkálót. A sikeres írónál később hashártya-gyulladás alakult ki, ami fájdalmas pontot tett élete és karrierje végére. A hashártya-gyulladás a hasüreget határoló savós membrán gyulladása, mely fertőzéshez, belső vérzéshez és lassú kínhalálhoz vezet.

Vérmérgezés
A mohóság az emberiség egyik fő bűne. Jack Daniels (igen, az a bizonyos) a saját kárán tanulta meg a leckét. Kínos halálának körülményeit sosem tüntetik fel a hirdetésekben, pedig biztos, hogy sokkal több whiskey-t adnának el így. 1911-ben Jack csúnyán kiütötte magát, később nem is emlékezett rá, hogy mivel. Megsérült közben a lábujja, ami később elfertőződött, és vérmérgezés lett a vége, ez pedig Jack élete végét is jelentette.

Különös baleset
Isadora Duncant sokan a modern tánc anyjaként tartják számon. A tehetséges táncos általában mindig hosszú, lebegő sálakat hordott, ami gyakran úszott utána a szélben, de a vesztét is ez okozta. 1926-ban, a franciaországi Nizzában egy nyitott tetejű autóban utazva a sál beleakadt az autó kerekébe, majd rátekeredett a tengelyre. Isadora kirepült az ülésből, és jó néhány méteren át vonszolta maga után az autó, mire a vezető észrevette, mi történt. A szerencsétlenül járt nő nyaka eltört, azonnal meghalt.

Kannibalisztikus mazochizmus
Az egy dolog, ha valaki meghívja a barátját vacsorára, de hogy belőle legyen a főfogás, az már kicsit hajmeresztő, főként, ha az említett barát is élvezi az eseményt. Ez történt Bernd-Jurgen Brandes esetében is, aki 2001-ben az interneten keresett olyan valakit, akinek a társaságában elfogyaszthatná a péniszét, majd az illető megenné őt.
Armin Meiwes lelkesen válaszolt a hirdetésre, majd találkoztak. Előételnek kettesben elfogyasztották Brandes hímtagját, majd Meiwes többször nyakon szúrta társát, és megette.

Halálos számítógépes játék
A koreai Lee Seung Seop egyszerűen kiszáradt és szívelégtelenség végzett vele a World of Warcraft játék 50 órás menetétől. A 28 éves fiatalember ezen időszak alatt alig vett magához folyadékot, és szinte semmit sem evett. A kimerültségtől először elájult, majd nem sokkal később meghalt. Online temetést rendeztek számára, ahol majdnem kétezer játékos gyűlt össze a megemlékezésre, egy perces virtuális csenddel adózva emléke előtt.

Spontán égés
1951-ben Mary Hardy Reeser (A Hamuhölgy) egy kupac parázsló hamuvá vált a nappalija közepén. A szerencsétlen nyugdíjasból nem maradt más, mint a bal lábfeje (papuccsal együtt) és a koponyája, ami láthatóan összement.
A spontán emberi égés a rögzített esetek ellenére a spontán emberi égés továbbra is bizonyítatlan tudományos hipotézis. A legnépszerűbb magyarázat rá a „kanóchatás": azaz ha a test egyszer lángra kap, elég zsír és éghető anyag van benne ahhoz, hogy teljesen elhamvadjon. Mary esetében úgy vélik, hogy altatót vett be, miközben dohányzott, amitől kigyulladt a takarója, végül a teste is tüzet fogott. Kísérletek kimutatták, hogy az emberi test képes így égni akár hét órán keresztül is. Furcsa mód ezek a tűzesetek gyakran annyira centralizáltak, hogy a környező bútorok is alig sérülnek meg a lángoktól.


Forrás: Medipress
2010. 04. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés