2024. Április 25. csütörtök
Brit egészségügyi szakértők élesen bírálták azokat az „esztelen” kutatókat, akik egy kísérlet keretében a múlt század elején 50 millió ember halálát okozó vírustörzshöz nagyon hasonló influenzavírust hoztak létre a laboratóriumban.

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói az úgynevezett „fordított genetika” folyamatot használták fel arra, hogy megvizsgálják az 1918-as influenza vírustörzset, és összehasonlítsák a vírus mai variánsaival. A kutatás bírálói szerint azonban a laboratóriumban létrehozott vírusok sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a közegészségügy szempontjából, mint amekkora előnnyel járhatnak. Lord May, a brit kormány vezető tudományos tanácsadója a Guardian napilapnak így nyilatkozott: „Az általuk végzett kutatás teljességgel őrültség. Az egész ügy rendkívül veszélyes. Valóban van veszély, de ezt nem az állatokban lévő vírusok okozzák, hanem a laboratóriumban ügyködő túlzottan nagyravágyó emberek.”

Az 1918-as influenza világjárvány 500 millió embert érintett világszerte, még a csendes-óceáni szigetvilág lakosságát is beleértve, és több mint 50 millió ember halálát okozta, amivel a leghalálosabb természeti katasztrófaként vonult be az emberiség történetébe. Az ellentmondásos amerikai kutatás most azt mutatta ki, hogy az 1918-as vírustörzset felépítő vírusfehérjék mindössze néhány molekuláris építőelemmel térnek el azoktól az influenza vírustörzsektől, amelyek napjainkban megtalálhatók a madárpopulációkban világszerte. A szakértők úgy vélik, hogy csupán egy maréknyi kulcsfontosságú mutáció kell ahhoz, hogy egy az 1918-ashoz hasonló törzs szabadon terjedhessen emberről-emberre.

A kutatók egy fordított genetikával a mai madarakban keringő komponensekből létrehozott 1918-ashoz hasonló vírust vizsgáltak, amit később görényekre vittek át. Ezek az állatok hasonló fogékonysággal rendelkeznek az influenzára, mint az emberek. „A legrosszabb eset az, hogy egy új, a H5N1 madárinfluenzához hasonló madárinfluenza alakul ki, amely magas betegség-okozó képességgel rendelkezik az emberekben, és hatékonyan képes terjedi emberről-emberre, mint a szezonális influenzavírusok” – magyarázta az amerikai kutatás vezetője, Yoshihiro Kawaoka, a Wisconsin-Madison Egyetem professzora. „Eredményeink azt bizonyítják, milyen fontos a madárinfluenza vírusok folyamatos megfigyelése, és hogy még nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk az influenza elleni védőoltások és az antivirális gyógyszerek fejlesztésére azért, hogy felkészülhessünk egy ilyen forgatókönyvre.”


Forrás: Medipress
2014. 06. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés