2020. Augusztus 14. péntek

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Gyermekágyi depresszió - Baby blues
Tisztában vagyok azzal a ténnyel, hogy szülés utáni depresszióban szenvedek. Tudna segítséget nyújtani, hogyan tudnám leküzdeni?
ErikaKedves Erika!
Sajnos, ilyen kevés információ alapján csak nagyon felszínes általánosságokat tudok mondani. Elöljáróban azt is le kell szögeznem, hogy a diagnózis sem olyan egyszerű – számos testi betegségnek vannak pl. hasonló tünetei. Sokszor a depresszió másodlagos – pl. a kisgyermekes anyáknak gyakran van komoly alváshiánya, ami következményes depressziós tünetekhez vezethet. Ilyen és hasonló esetekben nem a depresszió, hanem a háttérben meghúzódó testi, vagy lelki betegségek oki kezelése az elsődleges.
Ha a diagnózis valóban depresszió, a kezelés módja akkor is nagyban függ a tünetek súlyosságától, fennállásuk időtartamától, attól, hogy Önnél fennállt-e korábban depresszió, vagy más lelki betegség, mikor szült, szoptat-e, van-e valamilyen belgyógyászati vagy egyéb betegsége, milyen a családi állapota, körülményei, stb-stb. Csak ezek ismeretében lehet eldönteni, hogy egyszerű tanácsadás, életmódváltás elégséges-e, vagy szükséges-e „komolyabb” lélektani, esetleg gyógyszeres kezelés.
A vital.hu szülés utáni depresszióról szóló cikkét ide kattintva olvashatja el.
Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés